Overhemden hebben wel heel pasvormen, hoe kies je de je juiste?

Slim fit, body fit, regular fit, casual fit.. de keuze van fits in shirts lijkt enorm, maar het is een stuk minder ingewikkeld dan het lijkt.

 

Twee basis-pasvormen

Er zijn eigenlijk maar twee verschillende pasvormen . Namelijk strak aansluitende overhemden en minder strak aansluitende overhemden.

 

Overhemden met een strak aansluitende pasvorm

Deze shirts zijn strak aangesloten, hebben vaak een nauwere mouwinzet en coupenaden op de rug. Omdat alle overtollige stof weggewerkt is in de naden of in de coupenaden, kan het shirt het lichaam optimaal volgen. Namen die aan deze shirts worden gegeven zijn: modern fit, body fit en slim fit.

 

Zit dat wel lekker, zo’n strak overhemd?

Door de gebruikte materialen zit een strak aansluitend overhemd ook comfortabel. In steeds meer overhemden wordt elasthan samen met katoen verwerkt. Hierdoor krijg je een stretch shirt . Al langer bekend in de dameskleding en nu ook steeds meer toegepast in de herenconfectie.

 

Overhemden met een wijdere pasvorm.

In deze shirts tref je geen coupenaden en zijn de zijnaden vaak recht . Hierdoor ontstaat een ruimere pasvorm . Overhemden met de naam casual fit of regular fit zijn over het algemeen ruimer.

 

Wanneer kies je voor slim fit en wanneer voor regular fit?

Veel kostuums en colberts hebben momenteel een strakkere pasvorm. Een aangesloten overhemd past hier natuurlijk perfect bij. Ook bij een slank gesneden pantalon past een strak shirt. Maar niets hoeft natuurlijk. Door een strak overhemd te dragen komt je figuur duidelijk uit. Niet iedereen vindt dit plezierig en dan kan een (iets) wijder overhemd net wat prettiger aanvoelen.

 

Hoe kies je de goede maat?

Een overhemdmaat is altijd de boordmaat. De boordmaat is de omtrek van je hals in cm. Een kleinere boordmaat is bijvoorbeeld maat 37 en een grotere boordmaat is maat 47. De overige maten van het shirt, bijvoorbeeld de borstomvang, de taillewijdte en de ruglengte zijn vaste waarden, die passen bij de boordmaat. Veel van de merken die De Heeren van Leek voert, werken met een combinatiemaat. Bijvoorbeeld maat 39 en 40. De boordwijdte is 39 of 40 cm, maar de borstomvang, de taillewijdte en de ruglengte is van beide maten gelijk. Een cm verschil in de boordmaat lijkt niet veel uit te maken, maar is wel belangrijk als je het overhemd met een stropdas wilt dragen. Dan is het belangrijk dat de boord goed om de hals aansluit. Een cm. te wijd of te strak, zul je zeker merken.

 

Niet zeker van je maat?

Geen enkel probleem, we meten je boordmaat, je kunt passen en we weten vaak precies wat voor pasvorm onze collectie overhemden heeft. Zo kun je er zeker van zijn, dat je het overhemd kiest dat precies bij je past.

 

 

naar onze collectie overhemden